Välj en sida

tandprotesAtt prata med nära och kära och äta en härlig måltid är två av livets glädjeämnen som en bärare av en tandprotes inte ska behöva offra. Men, eftersom båda dessa aktiviteter kan vara förvånansvärt svåra med en tandprotes, åtminstone inledningsvis, kan dessa tips komma till hands. Följande information kan ge en ny protesbärare en fantastisk start.

Under de första dagarna av att bära en ny uppsättning av en tandprotes, kan det kännas konstigt att äta. Det bästa du kan göra är att acceptera att vissa justeringar måste göras, samt en bra mängd tålamod. Det är klokt att välja mat som är lättuggad och lätt att svälja, inklusive sådana saker som fisk, kokta grönsaker, ägg, yoghurt och glass. Nya bärare av tandproteser bör ta mindre tuggor än de normalt skulle göra, och försöka undvika att bita hårt med sina framtänder. Livsmedel som är alltför seg i naturen, till exempel karameller, borde vara något man håller sig borta ifrån, åtminstone på kort sikt.

När proteser har suttit på någonstans mellan två veckor till tre månader, kommer du med tandprotes sannolikt att känna att det har blivit mycket lättare och mycket mer naturligt att äta. Detta är den punkt när ytterligare mat kan läggas till på menyn, såsom fastare grönsaker, mer segt kött och frukter som kräver lite mer arbete för att tugga. För att säkerställa att detta utökade utbudet av mat fortfarande är hanterbart, använder många bärare av proteser zinkfria självhäftande produkter till hjälp för att bilda en skyddande barriär som hindrar frön, nötter, eller andra matrester från att irritera deras tandkött.

Om det visar sig vara utmanande att tala tydligt med proteser, och det gör det för många nya bärare, finns det några viktiga knep mot detta problemet. Eftersom ord som innehåller “f” och “s” – ljud kan vara särskilt besvärliga, kan det vara mycket bra att öva att tala högt när du står framför en spegel och att läsa högt för andra för att få bättre självförtroende. Slutligen, många nya bärare av en tandprotes tycker att bita och medvetet svälja omedelbart innan de börjar tala fungerar riktigt bra genom att ställa in proteser i sin rätta position.

Vi avslutar med ett par tips:

  1. För det första, de första 24 till 48 timmar, behåll din tandprotes i din mun. Det kan vara svårt att tala, och du kommer troligen har en överdriven produktion av saliv, och det kan kännas som om din tandprotes inte passar korrekt.

Alla dessa problem är normala, och är känslor som bör försvinna efter ett par dagar.

  1. Många nya bärare av en tandprotes rapporterar att det är skonsamt mot ditt tandkött och tänder att äta mat, vilket hjälper till att göra anpassningen lättare för dig.

De rekommenderas att äta mjuk mat, glass, pudding och potatismos eftersom ditt tandkött och delar av din mun kan vara känslig.