Välj en sida

laga tandNästan alla som har proteser, har eller kommer att uppleva en situation, där de behöver hjälp att fixa proteser vid någon punkt i tid. Vissa korrigeringar kan kvalificera sig som ett akut behov, medans andra kan vara så enkla att du kan göra en tillfällig lagning på egen hand. Oavsett vilken typ av skada du upplever, finns det några saker att hålla i åtanke och åtgärder du kan vidta för att säkerställa den bästa tandreparationen som är möjlig.

Slitstark men ändå delikat

Även om den är tillverkad av extremt tålig akryl, som är förstärkt med metalltråd, måste proteser också vara känsliga för att passa bekvämt i munnen. Denna delikata lösning kommer med ett pris, det innebär också att de är mycket ömtåliga och kan lätt skadas. Den vanligaste skadan innebär tandreparation.

Trasiga och kantstötta tänder eller tänder som har fallit ur helt, är vanliga. Lyckligtvis betraktas den typen av korrigeringar vanligtvis inte som akut, och du kan klara dig fram till det att du har ett inbokat möte med din tandläkare.

Mer betydande reparationer innebär proteser som har delats på hälften eller har utvecklat fraktur, slitage av ålder eller helt enkelt inte passar på rätt sätt längre. Då kan det vara bra att man kollar med sin tandläkare efter de bästa möjliga alternativen som finns att tillgå för just den situationen.

I alla fall, en protesbärare bör ha en uppsättning reservdelar, eller en dubblett av proteser tillgängliga. Att ha en uppsättning reservdelar kommer att eliminera eventuella extrema nödsituationer du kan få om du bara har en uppsättning.

De flesta tandläkare kommer att rekommendera löpande underhåll på proteser, som kommer att hjälpa till att förlänga livslängden, och kan identifiera eventuella skador som kan uppstå innan det blir alltför problematiskt. Eftersom proteser är en betydande investering, är det klokt att håll koll på underhåll, även om du inte tycker att det är något fel med din uppsättning.

Tips om att laga tand eller tänder

Förmodligen det viktigaste du kan göra om din tandprotes går sönder, eller om en tand lossnar, är att behålla alla delar. Ett laboratorium som har alla av de ursprungliga delarna har en mycket bättre chans att reparera protesen, än om de inte hade haft dem. Om din tandprotes går sönder, är det en bra idé att fixa det så snart som möjligt så att du inte förlorar delar över tid.

Om du bara behöver laga en tand, kan du kanske göra det med ett lagnings-kit från apoteket, men detta rekommenderas inte som en långsiktig lösning då de material som används i dessa kit kan skada protesen bortom reparation. Superlim bör heller aldrig användas på proteser.

Typen av tandlossning eller orsak, har en direkt inverkan på hur lång tid reparationen kommer att ta. Som sådan, är det bra att veta att konsumenter kan gå direkt till ett labb för tandprotes och att laga tand, i stället för att gå genom deras tandläkare.