Välj en sida

provisorisk tandOkej, så du behöver en provisorisk tand, och din tandläkare har sagt till dig alla fördelar, samt att en provisorisk tand är den bästa lösningen för att ersätta en saknad eller skadad tand. Du går över alla de förmåner och fördelar med denna typ av implantat, hur lång tid behandlingen tar och slutligen, den totala kostnaderna för implantatbehandling!

Kostnad för tandimplantat och en provisorisk tand kan variera från tandläkare till tandläkare, men det är viktigt att förstå vissa skillnader mellan priserna som ges. Kostnaderna kan variera kraftigt och det är viktigt att förstå grunderna i vad ett implantat är och vad du betalar för.

Vad är en provisorisk tand i form av ett tandimplantat?

Låt oss först av allt göra detta enkelt. Låt oss beskriva ett enkelt scenario av att bara ha en enda tand som saknas som en övre framtand. För att lägga till i enkelhet kan du tänka att du har saknat denna tand i minst ett år och har helt enkelt en lucka här. ( dvs ingen tand närvarande )

För att ersätta tanden, behöver du ett implantat, ett fäste (tillval) och en krona. Den fullständiga kostnaden för detta i Sverige,  kommer att starta från runt 10.000 kr.

Men priset varierar då de behandlingar som är tillgängliga för ett sådant här ingrepp kan variera kraftigt från en klinik till en annan.

Varför finns det då en varierande kostnad för dentala implantat mellan dessa kliniker?

Vissa kliniker erbjuder “premium” implantat som är dyrare än andra implantat och varumärken. Priset är inte alltid detsamma då kvalitet och typ av implantat som används, vanligtvis inte påverkar hur effektivt den provisoriska tanden kommer att vara för dig. Med andra ord, en sämre, inkompetent kirurg som sätter in “dyra” implantat, kommer inte bli bättre av bättre implantat.

Finns det tillräckligt med ben för att sätta dit en provisorisk tand. Innan du utför dental implantatkirurgi, är det mycket viktigt att se till att det finns tillräckligt med volym för ett implantat för att passa ordentligt i det område där en tand behövs.

En CT-scan kommer att låta kirurgen mäta exakt den exakta höjd, bredd och tjocklek av benet, som är tillgängligt för att ett implantat och en provisorisk tand kan placeras säkert. Om det inte finns tillräckligt med ben, kan man behöva gå vidare med andra lösningar. Detta kommer att lägga till den totala kostnaden för behandlingen.

Kommer ett fäste att användas. Vissa tandläkare föredrar alltid att använda ett fäste för att göra kopplingen mellan implantat och krona över tandköttets vävnad. Ett fäste kommer i princip att möjliggöra för enklare avtryckstagning, och i fall av vissa implantat, kommer detta att leda till mindre förlust av benmassa.

Det är ibland möjligt att montera ett fäste vid tidpunkten för operation och detta kommer att förhindra förlust av benmassa. Till sist, priset för en operation och där behöver hjälp att sätta dit en provisorisk tand behöver nödvändigtvis inte kosta en massa pengar, men var bara medveten om vilka val du gör.