Välj en sida

laga tand självEn kluven tand är mer än ett kosmetiskt fel. När du skadar den hårda emaljen på tanden, kan skadan som skett, sprida sig om det inte behandlas. Obehandlat, kan något så enkelt som en kluven tand skadas ytterligare eller till och med bli infekterad, så det är bäst att ta hand om problem som en kluven tand omedelbart.

Det är möjligt att behandla en trasig tand hemma om skadan är liten, men du ska fortfarande följa upp med ett besök till tandläkaren. Laga tand själv i hemmet kan också fungera som en snabb lösning om du inte kan träffa en tandläkare direkt.

Skölj munnen med varmt vatten

Om du har en del som har gått av, skölj ordentligt och spara den. Om du ska laga tand själv i hemmet, och efter ta dig till en tandläkare, kanske din tandläkare kan ta den delen som gått av och sätta tillbaka den som en tillfällig lösning.

Ta paracetamol eller annan smärtstillande om du upplever smärta från din trasiga tand.

Fila din del av tand med en nagelfil om skadan är liten. För små markeringar i dina tänder, kan du enkelt fila dem på egen hand. För större markeringar, måste du besöka din tandläkare. Om du väljer att fila tanden, så gör det framför en spegel så du kan se vad du gör. Ta dock inte att fila ner tanden för mycket.

Om du planerar att besöka tandläkaren senare, eller om du inte kan filen ner delen själv, täck delen med mjukt vax för att förhindra skärning på insidan av dina kinder eller tungan på dina vassa kanter.

Applicera tandskydd på tanden

Tandskydd är en produkt som finns på de flesta apotek, och det är utformade för att flisade tänder i situationer där du inte kan besöka tandläkaren direkt. Dessa tandskydd kommer att släta ytan av tanden och förebygga skador och är inte att laga tand själv på samma sätt. För mycket mindre markeringar i tanden, kan detta lösa problemet, men du kanske vill kontrollera med tandläkaren om det finns dolda skador på käken eller tandköttet.

Se till att behandla smärtan

Om du upplever smärta från en trasig tand, finns det ett par metoder du kan använda. En metod är att bita ner på en bit fuktig kompress eller trasa. En annan metod är att tillämpa en kall kompress på ansiktet över den trasiga tanden. Om smärtan är ihållande, kan ta till exempel köpa paracetamol eller ibuprofen.

Applicera inte produkter eller smärtstillande direkt på tanden. Medan det finns smärtstillande medel tillgängliga för oralt obehag som tillämpas lokalt, ska du aldrig använda antingen dessa mediciner, eller andra läkemedel direkt på den drabbade tanden. På samma sätt, rör inte eller försök att rensa alla exponerade rötter eller massa, antingen i munnen eller på en del som har gått sönder.