Välj en sida

löständerObehag i munnen är en del av livet för många nya bärare av löständer. Om det är ett problem för dig, kommer det vara avgörande för dig hur du använder din protes och hur du bär dina löständer. Lyckligtvis behöver du inte offra komfort för ett nytt stort leende. Prova dessa tips för att hjälpa dig att anpassa dig till dina nya tänder.

1. Realistiska förväntningar

Som en tandställning, kommer din tandprotes att kännas som ett främmande objekt till en början. Det kan även verka pinsamt att lära sig att prata eller äta naturligt när man bär dem. Det är normalt att ådra sig en liten chock och obehag under tiden du vänjer dig vid detta, men ha i åtanke att det inte varar för evigt.

När du blir van vid att tala och äta, kommer tålamod vara nyckeln. Det är heller inte ovanligt att uppleva mindre träningsvärk efter att man fått sina nya löständer. Besök din tandläkare för att justera din tandprotes, vilket kan hjälpa till att lindra en del obehag under tiden. Tänk också på att ta ut din protes var fjärde timma, så tandköttet och käken fortfarande kan vänja sig.

I denna tidiga fas av slitage, avstå dock inte från näringsrika livsmedel för mer förlåtande, bearbetad mat. Förlorade tänder behöver inte innebära förlorade hälsa, kom ihåg detta. Medan tugga mindre portioner kan göra det lättare att bita, börja med mjukare mat som är lätt att tugga till att börja med.

2. Öva på ditt tal

Ta och kolla in professionella logopeder på nätet, om teknik för att artikulera, där musik är en bra form. Med dina nya proteser, prova att sjunga tillsammans med din favoritmusik under dagen. Tekniker som att sjunga, säga fraser långsammare kan hjälpa dig att bli van med att bilda vissa ord mer enkelt så att din proteser inte kommer att kännas som ett hinder.

3. Träna dina kinder

Dina kindmuskler är till stor hjälp när du äter, vilket ser till att mat som kommer in i munnen förbereder dig för att svälja. Så, som att träna varje del av kroppen, kan du genom att bygga upp dessa muskler under de första veckorna (eller innan du får din protes) ge dig mer kontroll över din mat medan du äter.

Om du fortsätter att ha smärta i kinden, kan det vara ett tecken på illasittande proteser. Se till att schemalägga en tandläkarbesök om du känner av något pågående obehag.

4. Experimentera med självhäftande

Prata med din tandläkare eller kirurg om de bästa tandvårdskrämer eller lim som för närvarande finns tillgängliga, och experimentera med vad som fungerar bäst för dig. En liten mängd kan gå långa vägar för att motverka irritation. Men ersätt inte detta lim för dåligt passande löständer, utan se alltid till att boka en tid hos din tandläkare om du känner att du behöver en mer varaktig justering för bättre passform.